Dyýně, cukety, patizóny… cukety, patizóny, dyýně…

Děkuji za letošní bohatou úrodu a jsem vděčná za to, že budeme mít dlouho čerstvé zásoby této úžasné zeleniny uskladněny ve sklepě. Pro inspiraci Vám přináším pár rychlých a jednoduchých receptů. Těch, které mě při mých kuchařských dobrodružstvích spontánně napadly a které mám také stoprocentně odzkoušené a vždy slaví úspěch.

Cuketa a dýně hokaido

Pečená dýně hokaido a cuketa s opraženými dýňovými semínky  Potřebujete pouze dýni Hokaido, cuketu, olivový olej, sůl a dýňová semínka, pokud chcete tak ještě bylinky na ozdobení. Cuketu oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na půlměsíčky, stejně tak dýni hokaido, tu ale nemusíte loupat. Na plech nebo pekáček dáme pečící papír a na něj vsypeme nakrájené kousky, vše osolíme a pokapeme olivovým olejem. A šup do trouby na 180 stupňů a hlídat, aby byla krmě měkká, ale ne změklá. Mezitím si nasucho na pánvi opražíme dýňová semínka. A servírování je již na Vás, skvělé doplní všechny masité i bezmasé pokrmy.

Pečená šťavnatá zelenina

Pečená šťavnatá zelenina velmi jemné chuti  Budete potřebovat cuketu, žampióny, (lze přidat i patizon, dýni), loupaná rajčata nebo rajský protlak, sůl, trochu pepře (nemusí být), ghí nebo máslo či sádlo nebo olivový olej, čerstvé popř. sušené bylinky (vyberte si tu, kterou máte rádi – bazalka, oregáno, estragon). Zeleninu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, žampióny na plátky, smícháme dohromady, osolíme, mírně opepříme, opět promícháme a vložíme na pekáček, přidáme kvalitní tuk podle toho, jaký máte rádi. A opět hurá do trouby a pečeme do změknutí nejtvrdší zeleniny. Podávat můžete k rýži, kroupám, bulguru, kuskusu… Vaší fantazii se meze nekladou.

A do třetice ještě recept na jednoduchou směs, kterou s oblibou používám k zahušťování polévek, nejčastěji čočkové. Dá se ale také skvěle použít jako jedna z variant rajské nebo bramborové polévky. Na zimu si ji připravuji do zásoby. není pak nic jednoduššího, než přidat do polévky tento skvělý zeleninový základ, který ji krásně zahustí a ochutí zároveň.

Postup je opět velmi jednoduchý, oloupeme cibuli, mrkev a cuketu, tu zbavíme i jádřince. Nakrájíme na menší kousky. V rendlíčku si rozehřejeme ghí s troškou sádla nebo máslo i sádlo dohromady, popř. olivový olej. Nejprve opékáme chvíli cibulku téměř dozlatova, poté přidáme mrkev, také ji chvíli restujeme a nakonec cuketu, chvíli mícháme, až cuketa pustí vodu, osolíme a můžeme dusit pod pokličkou doměkka. Pokud má cuketa již málo vody, tak ji jednoduše přidáme. Jakmile je směs měkká, rozmixujeme ji a máme hotovo. Do uvařené čočky ji přidávám ještě spolu s rajským protlakem, chuť polévky je opravdu vynikající. Do bramborové stačí tento základ, tu dochucuji majoránkou, kmínem, bobkovým listem a novým kořením, když vařím brambory. Budete-li si chtít směs zavařit, použijte jako konzervant také ocet. Směs má širší použití, nejen polévky, ale i omáčky nebo maso s ní chutná výborně.

Receptů bych mohla přidávat víc a víc, např. ty na různé cuketové směsi, dýni ve víně, kterou miluje můj manžel apod. Ale myslím, že mnozí z Vás je také znají a používají. Já osobně si vytvářím takové, aby byly vždy vyvážené chuti a bez zbytečných nezdravých přísad.

Fajne chvilky Počteníčko 8. Říjen, 2018

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/191308/virtual/www/domains/fajneziti.cz/wp-content/themes/fajneziti/single.php on line 39

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na